Nieuwsbrief

Thanks for subscribing
Failure

Gerookte zalm met dille en nieuwe aardappelen

De zomer lonkt om de hoek. Verras uw genodigden met dit uitzonderlijke gerecht.




Moeilijkheid
2 / 5
Voorbereiding
45 minuten
Kooktijd
180 minuten
Aantal personen
4 personen
Pellets
Appel

Ingrediënten

  • 1,8 kg zalmfilet
  • Voor de kruidenmengeling: 1,5 kop zout, 1 kop bruine suiker, 4 verkruimelde laurierbladen, 1 el gekneusde jeneverbessen en 1 tl zwarte peper.
  • 1 kg nieuwe aardappelen
  • 2 el oliefolie
  • zout & peper
  • Voor de zure room: 1 kopje slagroom & 2 el karnemelk
  • 1 handvol erwtenscheuten
  • 1/2 citroen
  • 2 el gehakte dille
Print recept

Bereiding

Maak de zalm schoon. Zorg ervoor dat alle graten en schubben verwijderd zijn. Meng alle ingrediënten voor de kruidenmengeling. Leg een lang stuk plastiekfolie op de tafel. Verdeel 2/3 van de kruidenmengeling over de folie en leg de zalm er op met de huid naar beneden. Verdeel de rest van de mengeling op de bovenkant van de zalm. Sluit de plastiekfolie en zorg er voor dat de kruidenmengeling de zalm stevig omsluit. Leg de zalm op een pan en plaats een andere pan er boven op. Plaats een zwaar voorwerp op de bovenste pan, zodat het gewicht gelijkmatig over de zalmfilet verdeeld wordt. Laat dit 24 uren intrekken en rusten. Na 24 uren: verwijder de plastiekfolie en spoel de mengeling goed af. Dip de zalm droog en leg hem plat op een koelplaat. Plaats dit een nacht in de koelkast. Dit zal de rook beter laten indringen. Wanneer je klaar bent om te koken: start de Traeger op ROOK, met open deksel, tot het vuur goed brandt (4 à 5 minuten). Zet daarna de grill op ROOK en sluit het deksel om 5 minuten voor te verwarmen. Leg de zalm met het vel op de grill. Laat roken gedurende 1 à 3 uren of tot de thermometer in het dikste gedeelte van de zalm 65°C aanduidt. Bewaak de temperatuur nauwlettend om zeker te zijn dat deze niet hoger gaat dan 70°C. Neem de zalm van de grill en laat rusten. Aardappelen: verhoog de roostertemperatuur tot HOOG en laat voorverwarmen met gesloten deksel, gedurende 10 minuten. Plaats intussen nieuwe aardappelen op een bakplaat, groot genoeg om ze allemaal in één laag te leggen. Besprenkel met olijfolie en kruid met zout en peper. Plaats de bakplaat rechtstreeks op de grill en rooster gedurende ongeveer 25 minuten; af en toe even schudden tot de aardappelen gaar zijn en de schil gerimpeld is. Voor de zure room: doe de slagroom en de karnemelk in een kom. Dek af en laat op kamertemperatuur staan gedurende ongeveer 8 à 24 uren, of tot het geheel zeer dik is. Roer goed, sluit af en plaats dit in de koelkast gedurende ongeveer 10 dagen. Schep 2 el zure room op een bord. schik een stukje zalm op de room. Voeg een paar nieuwe aardappelen toe. Strooi een handvol erwtenscheuten en dille erover. Werk af met citroensap.